Malmöbaserade Star Vault är ett av de äldre spelbolagen som vi har på den svenska börsen. Redan från start hade man visionen om att bli ledande inom utveckling av MMORPG-spel (massive multiplayer online role-playing games). Detta försök materialiserades genom spelet Mortal Online, som är byggt i Unreal motorn och har funnits sedan 2009. Bolaget har meddelat att spelet har laddats ner över 500,000 gånger på Steam. Dock är spelet gratis att ladda ner och därmed tar många chansen att testa spelet även fast det kanske inte är vad personen normalt spelar. Affärsmodellen för spelet är prenumerationsbaserat men intäkter kan också komma från deras donationsprogram.

På senare tid har Star Vault även sneglat över på andra affärsområden, då man vill börja göra mindre och simplare spel som går snabbare att utveckla. Detta materialiserades i deras satsning på spelet Kitten’d. För er som någon gång ägde en Tamagotchi är det ungefär samma sak fast med en katt i virtuell miljö. För er som inte ägde en Tamagotchi, går spelet lite kort ut på att ta hand om ett gäng kattungar efter bästa möjliga förmåga. Med andra ord ganska långt ifrån deras något mörkare spel Mortal Online.

Vintern 2018 släppte man dessutom en vidareutveckling på sitt Mortal Online, med fokus på den allt populärare genren inom spel: Battle Royale. Spelet skulle få namnet Mortal Royale och inför mjuklansering på Steam hade Star Vault högtflygande planer i och med att man skulle kunna vara upp till 1000 spelare i en och samma match. På lanseringdagen kom dock spelet bara upp i 93 samtidiga spelare, men vi vill dock vara tydliga med att detta var i early access – vilket innebär att produkten ännu inte är färdig.